Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim prefinjenim kuhinjama svieta, pogotovo u italijanskoj i francuskoj kuhinji. Upotrebljava se za pripremu (laganijih) povrtnih supa, soseva, testenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, a kao začin u dresingu za salate. Dodaje se (kuvanom ili pečenom) jelu u zadnji trenutak, jer mu termička obrada uništava aromu. Od njega se dobija i poznati italijanski regionalni specijalitet pesto, svojevrsni sos od zrna pinjole i bosiljka, s maslinovim uljem.
Da li ste znali lekovita svojstva Timijana? Timol kojeg nalazimo u timijanu je snažan antiseptik (antiseptici deluju tako da sprečavaju rast i razvoj mikroorganizama). Dobar je za disajne organe, protiv kašlja, temperature i upale (najčešće ga nalazimo u sirupima za kašalj). U internoj primeni timol deluje kao snažan vermicid (sredstvo protiv parazita kao što su gliste i larve), pogotovo je efikasan protiv vrste Ancylostoma duodenale i Necator americanus. Korisni dio biljke je gornja trećina stabljike sa cvetovima. Aktivne komponente nalaze se u listovima i cvetovima, stoga je besmisleno i štetno za biljku da je čupamo s korenom. Obrani deo se suši u tankom sloju na provetrenom mestu ili u sušarama kod temperature do 40 °C, a čuva u dobro zatvorenim posudama zaštićen od vlage.

Decenije rada i unapređivanja proizvodnje su garancija za kvalitet proizvoda i uspešnost poslovanja.
Nagrade i priznanja deke Petra kao uspešnog agro-proizvođača na beogradskoj Kalenić pijaci su imale za cilj postavljanje jakih i stabilnih temelja za buduće generacije.
Danas, treća geracija u porodici Bugarski, unuk Petar višestruko nagrađivan, agrarnu politiku firme vodi na savremen i moderan način.
Proizvodnju Rasadnik Bugarski razvija u novom duhu sa najmodernijom tehnologijom. Prateći sve parametre za zdrav uzgoj i rast bilja sarađuje sa Institutom za Zaštitu Bilja, Poljoprivrednim Fakultetom u Beogradu kao i Srednjom Poljoprivredno-hemijskom školom u Obrenovcu.
U organizovanju agrarnog biznisa na nivou životnog okruženja pokazuje veliko interesovanje kao jedan od osnivača, pored Gradske Opštine Obrenovac, pet klastera na teritoriji Opština Obrenovac i Lazarevac.

O njegovom radu i trudu u agrarnom biznisu najbolje govore priznanja i nagrade koje mu dodeljuju priznati sturčnjaci u svojim oblastima.

Рукола (лат. Eruca sativa) је једногодишња зељаста биљка из фамилије купуса (Brassicaceae), природно распрострањена у области Средоземља. Узгаја се и користи у људској исхрани као лиснато поврће.

Tri generacije proizvodnje u zaštićenom prostoru.

Kontrolisana proizvodnja začinskog bilja i salata.

Stalna saradnja sa Institutom za zaštitu bilja i čovekove okoline, edukacija i inovacije nas svrstavaju u sam vrh poljoprivrednih prozvođača.

 

Rasadnik Bugarski ::: www.zacini.org

+381 65 80 66 159

https://www.facebook.com/rasadnikbugarski